ARABEL

Belgische Arachnologische Vereniging

Webbengalerij ARABEL – Hangmatwebben

25/07/2015

Web7_BVan_der_Krieken
Foto 1: Hangmatweb van een Herfsthangmatspin, met de hoogoplopende draden boven het matgedeelte

Hangmatspinnen (Linyphiidae) hangen ondersteboven aan de onderkant van hun web. Dat web heeft een bijzondere vorm. Het lijkt op een matweb, zoals dat van de huisspinnen, maar bevat niet zo veel lagen. Bij veel hangmatwebben zijn er ook nog verticale draden gesponnen van het web naar overhangende takjes. Die hebben dezelfde functie als bij de Gewone doolhofspin (zie ‘Matwebben’): wanneer er een insect over het web vliegt, ziet het de verticale draden vaak niet en vliegt het er tegenaan. Het insect valt vervolgens naar beneden op het matachtige gedeelte. Als de prooi in de verticale draden blijft hangen, schudt de hangmatspin aan haar web tot de prooi loskomt en hij naar beneden tuimelt.

De spin kruipt dan nog steeds aan de onderkant van het web (dus niet aan de bovenkant zoals de doolhofspin) tot vlak onder de prooi. Nu bijt ze, door het web heen, in het slachtoffer en injecteert ze snel het gif. Bij gevaarlijke prooien laat ze snel weer los. Die kunnen namelijk wel eens een angel hebben en dan vormt de spin, daar zo hangend onder het nijdige insect, een gemakkelijk doelwit. Het gif doet snel zijn werk en als de prooi verlamd is, kan de spin aan haar maaltijd beginnen.

Je hebt deze webben in alle formaten en vooral wanneer er dauw in hangt, valt het vaak goed op met hoeveel de hangmatspinnen wel niet zijn.

Index

>