ARABEL

Belgische Arachnologische Vereniging

Komen Zwarte Weduwen in ons land voor?

03/01/2018 | FAQ

Komen Zwarte Weduwen in ons land voor?

Zwarte Weduwen (Latrodectus spp.) komen van nature niet in ons land voor. Spinnen die daar regelmatig mee verward worden behoren bijna altijd tot de Steatoda’s. Dat is een groep van soorten uit dezelfde familie (Theridiidae of Kogelspinnen) als de Zwarte Weduwen. Af en toe wordt er van die laatste wel eens één per ongeluk ingevoerd. ARABEL heeft een degelijk netwerk en zo’n geval ontsnapt meestal niet aan onze aandacht.

De soort die regelmatig voor een Weduwe wordt gehouden is de Grote Steatoda (Steatoda grossa). Zij heeft echter geen rode tekening op het achterlijf. Van die soort zijn geen gevallen met beten gekend en voor zover we weten is ze niet gevaarlijk. De diertjes zijn ook helemaal niet agressief en tenzij je er één vastneemt of tussen je kleren krijgt, zal ze ook niet bijten.

Van Frankrijk is één geval bekend van een beet van de Huissteatoda (Steatoda triangulosa) met een patiënt bij wie de milde symptomen na 24 u. verdwenen zonder behandeling.

De Steatoda die het meest aan een Zwarte Weduwe doet denken is zonder twijfel Steatoda paykulliana (Oranjerand Steatoda) die haar Nederlandse naam dankt aan de oranjerode rand aan de voorkant van het achterlijf. Deze spin wordt echter niet in de België of Nederland gevonden.

RJ

 

Volwassen vrouwtje van een Australische zwarte weduwe (Latrodectus hasselti). Foto © Aart Noordam
Steatoda triangulosa (Walckenaer, 1802 ) – Huissteatoda © PV

 

Oranjerand Steatoda (Steatoda paykulliana) uit Zuid-Frankrijk foto Pierre Gros

Zie ook

http://srs.britishspiders.org.uk/portal.php/p/False+Widow+Spiders

Spinnenbeten

RJ

>