ARABEL

Belgische Arachnologische Vereniging

Gruwelmail over “Gevaarlijke Afrikaanse spin” doet weer de ronde!

15/07/2009 | Nieuws

hoax
Eén van de foto’s die met de mail worden meegezonden. De beschuldigde spin is echter met zekerheid niet de dader.

De mail over de gevaarlijke Afrikaanse spin is een “hoax” die reeds vele jaren de ronde doet en oorspronkelijk zelfs uit Amerika afkomstig is. Hieronder is het persbericht toegevoegd dat de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL in 2007 verstuurde en waardoor ettelijke persberichten hierover verschenen, waaronder het volgende in Het Nieuwsblad.

Laat u dus niets wijsmaken, mogelijk is het bericht met de beste bedoelingen door een bekende toegestuurd, maar het gaat dus om complete onzin, enkel ontworpen om paniek te zaaien (inderdaad, sommige mensen hebben die behoefte…).

De verstuurder (eigenlijk doorstuurder) ervan werd reeds lang op de hoogte gebracht van het feit dat het om flauwekul gaat. Hij zag dus al in dat het niet zo verstandig was om het bericht verder de wereld in te sturen, maar het leidt nu al enkele jaren een eigen leven.

Nog nuttig om lezen in dit verband is deze bladzijde op de site van de University of California Riverside, waar je kan lezen dat de mail ook in België rondgestuurd wordt.

Stuur deze link gerust door naar diegene die jou de kettingmail zond (als iedereen dat doet, wordt er tenminste een deel van de paniek weggenomen)!


PERSBERICHT: PANIEK OVER GRUWELMAIL GEVAARLIJKE AFRIKAANSE SPIN LOOPT DE SPUIGATEN UIT

Beste persrelatie,

Onderhand zijn er nog weinig mensen met e-mailmogelijkheid die het bericht nog niet aankregen. Het ARABEL-secretariaat wordt overspoeld door mails en telefoontjes van mensen in paniek.

Het bewuste bericht

  OPGEPAST!

  Dit jaar is er in België een epidemie van de Afrikaanse spin, +/- 15 mm grootte (met dank aan de vliegtuigen). In de tuin, schaduwplekken en frisse plaatsen.
  Ingeval u gebeten wordt, haast u binnen het kwartier naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis. Indien u er langer mee wacht zal het gif al onherstelbare schade hebben toegebracht. Als u dat niet lukt…. in 88 % van de gevallen volgt er amputatie binnen de 10 dagen!
  Er zijn geen andere oplossingen beschikbaar en ook geen tegengif.
  Probeer zeker niet om deze spin te vangen.
  Stuur dit a.u.b door!Blijkbaar spreekt deze onheilstijding zoveel mensen aan dat ze massaal wordt doorgestuurd. Ondertussen is er sprake van een heuse golf van massa-hysterie, want mensen laten zich gewillig overtuigen door de expliciete foto’s. De lukraak toegevoegde spinnenfoto moet immers de evidente link leggen met de lelijke wonde.

De maat is daarom vol en bij deze moeten wij met klem reageren om enige rationaliteit met betrekking tot dit onderwerp te laten terugkeren.

De feiten

 • Het gaat hier om een onvervalste hoax, en dus 100% flauwe kul. De mail dook voor het eerst op in de Verenigde Staten in 2003. Daar ging het toen dus niet over een “Afrikaanse spin in België”. De foto’s van de wonde zijn steeds dezelfde gebleven, maar de spin werd reeds meerdere keren “vervangen”. Nu eens was er sprake van een Amerikaanse soldaat die in Irak gebeten was door een solifuug (die zelfs geen gif heeft), dan weer van een beet van een huisspin in Amerika. Al in juli 2003 dook het bericht op in België, maar toen nog zonder bijhorend verhaaltje. In 2005 was er dan plots sprake van een Afrikaanse spinnen-epidemie (op zich al onmogelijk bij spinnen). Onlangs dook de mail nu ook in Nederland op.
 • De getoonde spin is zelfs geen Afrikaanse, maar een Amerikaanse soort. Op http://spiders.ucr.edu lees je een tekst van Dr. Rick Vetter van de Universiteit van Californië. Vetter kon achterhalen dat de foto van de spin gehaald werd van een website van de Universiteit van Ohio en dat het dus zeker niet de foto van de “dader” is.
 • Uit wetenschappelijke overzichtsartikels (Van Keer, 2007 ; 2010*) blijkt dat de getoonde spin zelfs nog nooit toevallig in ons land ingevoerd werd.
 • Slangendeskundigen laten weten dat de wonde de typische symptomen van een beet met bepaald slangengif vertonen.


Het is bedroevend om vast te stellen dat zovele mensen willen meesurfen op de golven van paniekzaaierij en hierdoor vermoedelijk op een ongezonde manier aandacht willen verkrijgen. Uiteraard is twijfel begrijpelijk, maar het doorsturen van dergelijke mails zonder zich ook maar enigermate te vergewissen van de juistheid, getuigt toch van weinig redelijkheid.

De mails en telefoons die we de voorbije weken ontvangen getuigen van echte paniek. Mensen zien overal gevaarlijk giftige spinnen en haasten zich om de dieren te doden en hun kinderen in veiligheid te brengen.

Wij vragen u daarom om te helpen de gemoederen rond deze uit de hand gelopen hoax te bedaren. Op dit moment is er in ons land immers niet de minste reden tot paniek met betrekking tot spinnen.

In bijlage vindt u de bewuste foto’s.

Voor de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL,
Koen Van Keer

Referenties

VAN KEER, K. 2007. Exotic spiders (Araneae): Verified reports from Belgium of imported species (1976-2006) and some notes on apparent neozoan invasive species. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 22(2):45-54.

VAN KEER, K. 2010. An update on the verified reports of imported spiders (Araneae) from Belgium. Nwsbr. Belg. Arachnol. Ver. 25(3): 210-214.


>