ARABEL

Belgische Arachnologische Vereniging

ARABEL Steunt aankoop spinnen-reservaat

11/11/2017 | Nieuws

Uniek: 50ha aangekocht om populatie Lentevuurspin (Eresus sandaliatus) te redden!

De Lentevuurspin (Eresus sandaliatus) is een soort die endemisch is voor Noordwest-Europa (Rezac et al. 2009*) en die slechts in 8 landen met verspreide populaties voorkomt. Haar voortbestaan is precair en ontlokte aan een verantwoordelijke van het Agentschap voor Natuur en Bos de vergelijking met de situatie van de Reuzenpanda op wereldschaal.

De soort werd in 2009 in ons land ontdekt (Van Keer, 2008**) en in 2012 werd op Balimheide in Lommel een populatie gevonden met een verrassend hoge dichtheid. Monitoring ter plaatse toonde ondertussen aan dat die dichtheid met een alarmerende snelheid afnam. Bovendien is het terrein waar de kolonie zich bevindt, bestemd voor industrie die men in de nabije toekomst zal ontwikkelen.

Natuurpunt en ARABEL onderhandelden met de eigenaars en slaagden erin om bijna 50ha habitat voor Eresus veilig te stellen door aankoop (berichtgeving zie bv. https://www.natuurpunt.be/nieuws/uitzonderlijke-natuurpracht-kristalpark-lommel-gered-20171031#.Wf7x11crGyE).

Voor het eerst in de geschiedenis van ARABEL, zal onze vereniging financieel een duit in het zakje doen voor de aankoop van natuurgebied, met name om een bedreigde spinnensoort tegen uitsterven te behoeden.

We vragen dan ook uitzonderlijk om jouw steun via een bijdrage op de ARABEL-rekening: BE65 0014 4419 4196 met vermelding “steun aankoop Balimheide”.

Dank alvast voor je steun!

>